Určení: Nezáleží na pohlaví
Masahiro Yanagiba s délkou čepele 210 mm je nůž s dlouhou, štíhlou čepelí, který lze použít k velmi tenkému krájení nebo filetování ryb. V asijské kuchyni Yanagiba se nejčastěji používá při přípravě sushi nebo sashimi. Pro tradiční japonské nože je charakteristické, že je naostřený na jedné straně, což umožňuje přesné a plně kontrolované krájení produktů, které se snadno oddělují od nože a odhalují krásný a lesklý řezný povrch - což je v japonské kuchyni zásadní a ceněný detail. Yanagi v japonštině znamená vrba a samotný název nože pravděpodobně odkazuje na dlouhé a pružné větve tohoto stromu.
Nože této řady jsou vyrobeny z vysoce uhlíkové nerezové oceli VG-10, která je derivátem molybdenu a vanadu MBS-26, který prošel třístupňovým procesem kalení, dokud nedosáhne tvrdosti 58-59 HRC. Každou čepel dovedli k dokonalosti řemeslníci s více než 30letou praxí, kteří nože povýšili na dokonalejší Masahiro na nebývale ostrou úroveň.
Rukojeť byla vyrobena s charakteristickým japonským smyslem pro detail z jasných magnóliové dřevo vyztužené plastovým kroužkem.
Vlastnosti
• dlouhý nůž se používá k řezání pouze na jedné straně ("směrem k sobě"), aby se zabránilo klikatému řezu a zanechal se dokonalý řez
• velmi tenké ostří, které umožňuje řezání malou silou, aby nedošlo k rozdrcení, rozbití nebo roztržení řezaných výrobků
• nože jsou vyrobeny z velmi tvrdé, ale odolné oceli, která umožňuje dokonalé ostření
• konstrukce nože je určena k usnadnění oddělování krájených plátků od roviny nože